Volwassene

Leeftijd: 21 tot 65 jaar

Sociale ontwikkeling:
De kleiner wordende wereld van de ouder wordende mens is te verklaren vanuit de afnemende behoefte aan sociale contacten en vanuit de omgeving die zich terugtrekt. De wereld kan kleiner worden door contacten die wegvallen of een partner die overlijd. Een ouder iemand hoeft zich ook minder te bewijzen. Soms trekt iemand zich terug omdat hij de normen en waarden van de samenleving niet bij de volwassenen past.

Persoonlijkheidsontwikkeling: 
De overgangsfase van volwassenheid – late volwassenheid. Sommigen volwassenen accepteren het ouder worden en trekken zich er niks van aan. Zij willen iets doorgeven aan de volgende generatie. Men wil voortleven door het baren van kinderen. Anderen daarin tegen willen nog jong blijven. Dit zie je in het uiterlijk: kleding, haren. Maar vooral de leefstijl veranderd, ze willen zich onmisbaar maken, nieuw werk zoeken en nieuwe geliefden.

Verstandelijke ontwikkeling:
Wanneer iemand ouder wordt, zal hij ervaren dat niet alle wensen vervuld kunnen worden. Men ontdekt de grenzen van de mogelijkheden. Dat kan leiden tot rust. Het kan ook leiden tot verbittering. Mensen van oudere leeftijd staan ook vaker stil bij de dood dan jongeren.

Lichamelijke ontwikkeling:
De midden volwassen beschikt over een behoorlijke fysieke conditie. Toch verminderen de lichaamskracht, de soepelheid en het uithoudingsvermogen geleidelijk. Midden volwassenen die hun lichaamsconditie niet onderhouden (weinig bewegen, overvoeding) versnellen de negatieve lichamelijke ontwikkeling.

Seksuele ontwikkeling:
Zij zijn op zoek naar een vaste partner door behoefte aan diepgaande en langdurige bindingen. Deze vriendschappen zijn verbonden aan erotiek en seksualiteit. De relatie wordt intiemer en de band sterker. Het samengaan van twee identiteiten die zich verdiepen in elkaar waardoor de behoefte aan evenwicht en trouw toeneemt. De relatie leidt tot verantwoordelijkheid voor elkaar. men wil voor elkaar zorgen en lief en leed delen. Hierna kan een kinderwens ontstaan.

ouder

Plaats een reactie