Adolescent

Leeftijd: 16 tot 21 jaar (soms 25)

Lichamelijke ontwikkeling:
De adolescentie is de leeftijdsfase tussen de puberteit en volwassenheid. Het uitgroeien van een afhankelijk individu tot een zelfstandig beslissend mens met zijn eigen verantwoordelijkheden. De lichamelijke volwassenwording wordt voltooid.

Bij sommige meisjes zullen de borsten nog wat groeien, maar bij de meeste meisjes is de groei al achter de rug. Ook hun menstruatie zal nu volgens een vaste cyclus verlopen.

De baardgroei van jongens zal zich nog wat verder ontwikkelen. Er groeit nu ook haar op hun armen en benen, in de oren en de neus. Sommige jongens krijgen later nog haar op hun borst, rug, buik en schouders. Soms begint dat pas na hun twintigste.

De meeste adolescenten zijn sterk bezig met hoe ze eruitzien. Make-up, modetrends, diëten, enzovoort, hoe de adolescent zijn eigen lichaam beschouwt heeft een grote invloed op het totale beeld dat hij of zij van zichzelf heeft.

– een adolescent is lichamelijk volledig ontwikkeld, geen veranderingen.
– volwassen worden en identiteit vormen.
– maken belangrijke keuzes die een grote invloed hebben op hun leeftijd als volwassenen

Seksuele ontwikkeling:
Ze gaan vrijer om met de seksualiteit. Adolescenten worden er min of meer toe gedwongen meer zelfbewust om te gaan met seksualiteit.In de fase van adolescentie gaan jongeren gewoon verder met het ontdekken van seksualiteit. Sommige jongeren hebben hun eerste seksuele ervaring al gehad, andere kunnen daar nu aan toe zijn. Ook kan het in deze fase gebeuren dat jongeren gaan ontdekken dat ze homoseksueel of biseksueel zijn.

Verstandelijke ontwikkeling:
Er is sprake van abstract (denkbeeldig) denken, hij is in staat om na te denken over zaken die niet direct waarneembaar zijn of rechtstreeks worden ervaren. Een adolescent kan steeds beter nadenken over begrippen als rechtvaardigheid, vriendschap en gelijkwaardigheid. Ze krijgen ook steeds meer zicht op de betrekkelijkheid van dingen. Hij realiseert zich meer en meer van regels, waarden en normen, verschillen tussen mensen, opvoeding, levensomstandigheden en dergelijke. Hij gaat dingen gaandeweg steeds met meer inzicht bekijken. Zijn mensenkennis en inlevingsvermogen nemen toe. Adolescenten zijn vaak idealistische.

Persoonlijkheidsontwikkeling:
Er is sprake van twee belangrijke invloedssferen: ouders en de vriendengroep.

Ouders leeftijdsgenoten
Waarden en normen Mode
Schoolkeuze Muziek
Opvattingen taalgebruik

Het ontwikkelen van een eigen identiteit en eigen waarde en normen. Na het 18e jaar ontstaat er vaak ook een beter band met de ouder, de behoefte om lekker zelfstandig te wonen speelt bij de meeste adolescenten niet zo. Als de adolescent op kamers gaat wonen dan gaat hij de ouders meer waarderen. De zelfbewustheid wordt groter en kiezen hun eigen normen en waarden en krijgen zo een eigen persoonlijkheid.

Sociale ontwikkeling:
De vriendengroep krijgt een andere rol. Aan het eind van de puberteit en tijdens de adolescentie ontwikkelt de jongere de vaardigheden die nodig zijn om weerstand te bieden tegen sociale druk vanuit de peergroup. Want de jongere is nu beter in staat zich te verdiepen in de bedoelingen en beleving van anderen.

– leeftijdsgenoten worden steeds belangrijker. Groep leeftijdsgenoten = peergroup
– ruimte om te experimenteren met gedrag
– gelegenheid om te oefenen met allerlei rollen
– kans zich te oriënteren op andere waarden en normen
– hebben vaak de behoefde aan een goede emotionele band met hun ouders.

Emotionele ontwikkeling: 
In de adolescentie fase kan de jongere meer de aandacht op anderen en de buitenwereld richten. Het gaat in de emotionele ontwikkeling nu meer om de samenvoeging van de jongere in zijn omgeving. Dit is mogelijk omdat er nu meestal minder twijfels zijn over de eigen identiteit. En omdat de adolescent zijn eigen impulsiviteit en emoties meer onder controle heeft. Als hij het wil kan de jongere nu, meer dan voorheen, zijn emoties voor je verborgen houden.

Volgens hersenonderzoekers zijn jongens in de fase van de adolescentie trager in de ontwikkeling van emotionele rijpheid dan meisjes. Maar uiteindelijk eindigen jongens en meisjes in al hun ontwikkelingen gelijk. In ieder geval, wat betreft de werking van de hersenen.

– niet zo vaak zulke heftige emotionele reacties
– kent eigen identiteit beter, geeft houvast
– kan impulsen en emoties onder controle houden

Plaats een reactie