Kleuter

Leeftijd: 4 – 6 jaar

Het denken van een kleuter draait vooral om zich zelf. De kleuter ontdekt de wereld om zich heen vanuit zijn eigen kijk. Dit zijn verschillende egocentrisme en is een vast onderdeel dat hoort bij een ontwikkeling.  Daarom wordt deze ontwikkeling niet gezien als negatieve eigenschap, maar positief.  Maar toch denkt een kleuter bij deze leeftijd (tussen vier en zeven jaar) nog niet logisch. Hij legt verschillende verbanden op zijn manier. Hierbij gaat het om de gedachten en gevoelens.

De grootste verandering is naar school gaan. Ze komen leeftijdgenootjes tegen en zullen meer gaan spelen. Een belangrijke fase voor de ontwikkeling van de persoonlijkheid. Ze ontwikkelen zich ook in een andere eigenschap, namelijk nieuwsgierigheid. Kinderen ontdekken simulatie van hun geslachtsorganen en doen allerlei seksueel getinte spelletjes zoals doktertje spelen. Agressie kan een rol gaan spelen in het leven van een kind die voor het eerst met andere kinderen omgaat. Niet iedereen vind het leuk om naar school te gaan, sommige kinderen voelen zich in de steek gelaten.

Rond hun vijfde jaar gaan zij zich realiseren dat hun lichaam kwetsbaar is waardoor ze soms angstig kunnen worden. De ouders zijn het grootste voorbeeld. Jongens nemen het gedrag van hun vader over en de meisjes nemen het gedrag van hun moeder over.

Kleuter :

  • Gaat graag naar school ->  krijgt taakjes en is bezig.
  • In het denken bezig met het ordenen van de wereld
  • Fantasie speelt grote rol (sinterklaas, sprookjes, etc.)
  • Fantasie denken: kan angst aanjagen (monster onder bed)
  • Jokken: zonder opzet onwaarheden spreken (anders dan liegen )

De conclusie, een kleuter is een klein mini mensje met een eigen mening, willetje en een kleuter kun je niet helemaal meer naar je hand zetten. Als je een kleuter naar je hand wil zetten moet je daar eerst goed over nadenken want dat doet jouw kleuter ook! Dat maakt een kleuter geweldig, een mini mensje met zijn eigen mening en grappige opmerkingen op de verkeerde momenten.

Plaats een reactie