Peuter

Leeftijd: 1-2 jaar

Een kind van één jaar is geen zuigeling meer, maar is ook nog niet helemaal een peuter. Hier wordt onderscheid gemaakt tussen een dreumes en een peuter.

De term ‘dreumes’ wordt niet erg veel gebruikt, maar het is wel zinvol om een kind van een tot twee jaar oud te onderscheiden van zuigelingen en peuters. In het tweede levensjaar vinden veel belangrijke veranderingen plaats die hieronder worden beschreven.

Lichamelijke ontwikkeling:
Voor je peuter is het belangrijk veel te bewegen. Gelukkig heeft je peuter hier ook plezier in en gelijkertijd leert hij zijn motoriek beter te beheersen. Dit alles heeft hij weer nodig bij de allerdaagse activiteiten zoals eten, op een stoel klimmen, gooien of zijn tanden poetsen. Geef je peuter dus de kans om zich iedere dag lekker actief te bewegen en bedenk dat een peuter niet ‘teveel’ in actie kan zijn. Betuttel hem niet, want hij weet heel goed zelf wat hij wel maar ook wat hij (nog) niet kan. Natuurlijk houd je hem in de gaten en blijf je bij hem in de buurt maar vallen hoeft echt niet zo erg te zijn, daarvan leert je peuter. Ook deze ervaring heeft hij nodig. Je peuter leert bewegen door uitproberen, nadoen en herhalen. Maak het extra aantrekkelijk voor hem door er bijvoorbeeld liedjes bij te zingen. Houd de spelletjes eenvoudig, zodat hij het goed kan volgen en kan nadoen.

Verstandelijke ontwikkeling:
De peuter begint nu kleuren te herkennen en kan bijvoorbeeld blokjes van dezelfde kleur bij elkaar zoeken. Hij kan ook sorteren en krijgt besef van tijd. Hij snapt dat morgen dus niet vandaag is. De peuter wil ook maar al te graag naar buiten om nieuwe dingen te ontdekken en te beleven. Tekenen, schilderen en legpuzzels zijn leuke spelletjes op deze leeftijd en zorgen er mede voor dat de motoriek verder ontwikkeld wordt.

Tip: Laat je kind veel spelen met andere kinderen en geef hem bijvoorbeeld op voor de peuterspeelzaal. Op de peuterspeelzaal leren kinderen ook belangrijke vaardigheden zoals: delen, wachten en luisteren naar elkaar.

Sociale persoonlijkheid ontwikkeling:
Vanwege het gedrag van je peuter, wordt deze fase wel eens de ‘peuterpuberteit’ genoemd. Je peuter is bezig met de ontwikkeling van zijn eigen persoonlijkheid. Hij is vaak dwars en koppig, maar kan ook ontzettend veel plezier hebben, of onzeker zijn. Hij valt van de ene emotie in de andere. Voor jou als ouder kan dat erg vermoeiend zijn. Aan de ene kant is het ontzettend leuk om te zien hoe je kind zich ontwikkelt en hoe groot hij al wordt. Aan de andere kan kun je hem af en toe wel achter het behang plakken als hij weer eens lastig is.

Emotionele ontwikkeling:
Voor een goede emotionele ontwikkeling hoort zelfkennis een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen bij. Kinderen die zich emotioneel goed ontwikkelen, kunnen zich als wat groter worden goed inleveren in anderen mensen en daar goed met andere kinderen goed samenwerken.

Tip: Als ouder ben je een voorbeeld voor je kind voor het leren omgaan met gevoelens. Het is daarom goed om in het bijzijn van je kinderen genegenheid naar elkaar te laten zien en om te vertellen wat je voelt en wat je denkt dat andere mensen voelen.

Hoe kun je de emotionele ontwikkeling stimuleren?
Als ouder kun je je kind helpen zich emotioneel goed te ontwikkelen. Door betrokken te zijn en er voor je kind te zijn, leg je een goede basis.

  • Laat kinderen merken dat je van ze houdt en reageer positief als ze iets goed doen.
  • Je kunt het inleven in gevoelens van anderen stimuleren door op gevoelens te wijzen en erover te praten. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: ‘Kijk, je zusje huilt. Ze is verdrietig omdat ze haar knuffel kwijt is.’
  • Verwoord ook de gevoelens van je kind. Zeg bijvoorbeeld: ‘Je bent blij met die nieuwe pop, hè?’
  • Geef zelf het goede voorbeeld. Je kind leert van kijken naar jou. Vertel daarom ook waarom je iets doet.
  • Ook boekjes voorlezen helpt je kind te leren om gevoelens van anderen te herkennen en erop te reageren

 

20170419_224816

 

Plaats een reactie