Baby

Leeftijd: 0 tot 18 maanden (zuigeling)

Lichamelijk ontwikkeling:
Een baby heeft vanaf de geboorte reflexen. Bijvoorbeeld: als je je vinger in het handje van een jonge baby legt grijpt het kindje je vinger vast. Na een paar weken worden deze reflexen minder. Reflexen zijn onbewuste bewegingen, dus na een paar weken komen daar bewuste bewegingen voor in de plaats.

Verstandelijke ontwikkeling:
De verstandelijke ontwikkeling bestaat uit verschillende punten: waarnemen en het verwerken van het bewust van je baby en het aandacht en concentratie vermogen.  Daarnaast is de taal van je baby erg belangrijk. De verstandelijke ontwikkeling loopt bij elke baby anders. Ook is het per kind verschillend wat sneller of langzamer ontwikkelt.

Emotionele ontwikkeling:
Het eerste jaar is bijzonder belangrijk voor een basis van gezonde emotionele relaties. Vlak na de geboorte reageert een baby nog volgens zijn gevoel. Je kindje onderzoekt en leert met zijn zintuigen. Contact is dan heel belangrijk. Denk aan praten, knuffelen en oogcontact. Je kindje zoekt al vrij snel zelf ook contact met anderen. Hij of zij trekt aandacht door te huilen, te lachen of geluidjes te maken.

Sociale en persoonlijkheidsontwikkeling:
Je pasgeboren baby kan natuurlijk nog niet goed communiceren, maar in de eerste drie maanden maakt hij wel oogcontact en geluidjes in een poging contact te leggen. Ook kan hij jouw gezichtsuitdrukkingen kopiëren en gekke bekken naar je trekken. Zijn eerste lach komt waarschijnlijk als hij rond de zes weken oud is om de hoek kijken en is het begin van zijn sociale ontwikkeling.

baby

Plaats een reactie